Πιγμέντα – Βαφές

Πιγμέντα – Βαφές

Πιγμέντα

Πιγμέντα - Βαφές Τα πιγμέντα του οίκου Stoopen & Meeûs είναι βαμμένες ουσίες σε μορφή ψιλόκοκκης σκόνης (πούδρα) που προστίθενται σε δομικά υλικά όπως το σκυρόδεμα, ο γύψος, το πλαστικό και τα χρώματα. Το εφέ που δημιουργεί στον χρωματισμό του υλικού γίνεται εντονότερο όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται η κατανομή του πιγμέντου.

Τα πιγμέντα δεν διαλύονται αλλά διασκορπίζονται. Σε μοριακό επίπεδο, συνεχίζουν να υφίστανται μετά την προσθήκη τους σε μορφή μικρών σωματιδίων μέσα στο νέο υλικό. Αυτή η ιδιότητά τους τα κάνει αδιάλυτα και στο νερό.

Η κατάλληλη επιλογή πιγμέντου για κάθε δομικό υλικό είναι μία σημαντική διαδικασία καθώς η σταθεροποίησή του μέσα σε αυτό εξαρτάται από την φύση της διεργασίας. Για αυτό το λόγο, υπάρχει μία μεγάλη σειρά προϊόντων η οποία κατανέμεται με βάση 2 βασικά χαρακτηριστικά:

 • Προέλευση συστατικών του (φυσικά ή συνθετικά)

 • Σύσταση (ανόργανα ή οργανικά πιγμέντα)

Τα φυσικά πιγμέντα μπορεί να έχουν και οργανική προέλευση αλλά η πλειονότητά τους εξάγεται από ανόργανη σκόνη

Τα περισσότερα παρ’όλα αυτά πιγμέντα είναι συνθετικά είτε βασίζονται σε ανόργανες είτε οργανικές ουσίες. Τα σημαντικότερα ανόργανα συνθετικά είναι οξείδια του σιδήρου, χρώμιο, κοβάλτιο, τιτάνιο, μόλυβδος και μολυβδαινικά.

Χρήσεις

 • Τσιμεντένια προϊόντα όπως βιομηχανικά δάπεδα, μπλοκ σκυροδέματος, πλακόστρωτες πέτρες, πλακάκια, κονιάματα, μωσαϊκό κτλ

 • Ανόργανα χρώματα, νωπογραφίες, σοβάτισμα, στολισμοί κτλ

 • Σε συνθετικά δάπεδα όπως πλαστικό, άσφαλτο, καουτσούκ, ρητίνες και χαλαζιακά δάπεδα

 • Λαδομπογιές και υδατικά χρώματα

 • Προϊόντα επεξεργασίας ξύλου

Οργανικές Βαφές

Η βασική ιδιότητα της βαφής είναι η ικανότητά της να συνδέεται με το υλικό στο οποίο προστίθεται. Πιο συγκεκριμένα, η βαφή διαλύεται στο υλικό για να δημιουργήσει τον χρωματισμό του. Αυτή είναι και η βασική της διαφορά με το πιγμέντο.

Η προέλευσή τους είναι από φύλλα, ρίζες και καρπούς άνω των 5000 χρόνων, αλλά πλέον όλες οι παραπάνω έχουν αντικατασταθεί από συνθετικές.

Οι πολυάριθμες βαφές κατηγοριοποιούνται με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Δηλαδή, μπορούν να αντιδρούν με υλικό, να διασπείρονται σε αυτό, να λειτουργούν σαν διαλύτες, να είναι όξινες, βασικές, να δημιουργούν σύμπλοκα κτλ

Εξαιτίας της απαίτησης της σύνδεσης της βαφής με τον φορέα, πρέπει να υπάρχει συγγένεια μεταξύ των 2, και επομένως η επιλογή της κατάλληλης βαφής εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες της εφαρμογής.

Ανόργανες βαφές

Καθώς τα ανόργανα προέρχονται από γήινα συστατικά. Επομένως, τα συστατικά που χρησιμοποιούνται από τον οίκο Stoopen & Meeûs είναι άμμος, πηλός, κιμωλία και ασβέστης.

Όλες αυτές οι φυσικές πηγές συστατικών αυτοαναπληρώνονται, για αυτό το λόγο οι πρώτες ύλες είναι τόσο βιώσιμες και εν γένει συντελούν στα παρακάτω:

 • Αυθεντικότητα υλικών
 • Ευχάριστο περιβάλλον διαβίωσης
 • Φυσικότητα και ανθεκτικότητα
 • VOC-free

Ο οίκος Stoopen & Meeûs επεξεργάζεται αυτά τα φυσικά συστατικά για δεκαετίες για την παρασκευή διακοσμητικών υλικών πατωμάτων, τοίχων και άλλων εσωτερικών στοιχείων.

Οι ανόργανες βαφές αποτελούνται από ανόργανες ενώσεις και ενισχύονται από άσβεστο ως κύριο συνδετικό παράγοντα. Τα προϊόντα διατίθενται εμπορικά σε μορφή πούδρας και απολύτως απαλλαγμένα από πτητικές οργανικές ουσίες (VOC free).

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

 

ΤΗΛΕΦΩΝΟ:
+30 2130 282141
FAX: +30 2130 282 178
EMAIL: INFO@BZCHEM.GR
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ 15, ΤΚ 13122, ΙΛΙΟΝ, ΑΘΗΝΑ